De consumptie maatschappij en de zombie apocalyps

De Zombie is wellicht niet het meest glamoureuze figuur die de filmwereld heeft voortgebracht. Doelloos en zonder persoonlijkheid is de Zombie eerder een antiheld, een weerzinwekkende parodie op de ideale burger, met niets dan automatische reflexen uit een vorig leven die hem op de been houden.

Toch is het niet moeilijk sympathie op te brengen voor deze sinistere slaapwandelaar. In een samenleving waar niets zo grillig is als de wérkelijke betekenis van 'leefbaar', houdt de Zombie ons een spiegel voor. Hij confronteert ons met onze opvattingen over menselijkheid, burgerschap en participatie.

Voor de kunstenaars Iratxe Jaio en Klaas van Gorkum is de Zombie dan ook de ideale personage voor een rollenspel over het dagelijks leven in de buitenwijk, een leven dat zich vooral in de privésfeer lijkt af te spelen, verborgen achter de ramen van de tien-hoog flats. De meest in het oog springende plek waar de bewoners van de buitenwijk zich als gemeenschap verzamelen, is aan de kassa's van het winkelcentrum.

Voor de wijk Overvecht in Utrecht ontwikkelden zij op uitnodiging van In Overvecht. Kunst Werk Plek. een project dat zich beweegt tussen 'the making of' en 'the real thing': Samen met verschillende acteurs uit de buurt werkten zij aan de verfilming van een aantal scènes uit beroemde zombiefilms. De laatste scène van deze remake is een wandeling van een grote groep zombies naar het winkelcentrum. Iedereen werd opgemaakt en het geheel uiteraard gefilmd.

In Barakaldo, een gemeente in het verstedelijkte gebied Groot Bilbao (Gran Bilbao), werkten de kunstenaars in samenwerking met Consonni aan de tweede Zombiewalk. In december 2007 hadden zij ter voorbereiding hiervoor al een Zombie Seminar georganiseerd, met onder andere de filosoof Jaime Cuenca Amigo, de filmcriticus Jordi Costa, de kunstenares en cyberfeministe Laurence Rassel en de organisatoren van de Madrid Zombiewalk (Gorka Arranz en Sephiroth).

Al deze activiteiten vormen de voedingsbodem voor "Quédense dentro y cierren las ventanas // Stay inside. Close windows and doors", een publicatie van Iratxe Jaio en Klaas van Gorkum, uitgegeven door consonni. Dit boek is ook te koop via deze website.

Zie de colofon voor informatie over de verschillende instituten en organisaties die het project mogelijk hebben gemaakt.Creative Commons License
The content of this page is licenced under a Creative Commons Licence.
When copying, please attribute the author, and the project "Stay inside. Close windows and doors." by Iratxe Jaio and Klaas van Gorkum, and place a link back to this page.

Syndicate content